tiistai 14. lokakuuta 2014

Mietteitä lihattomasta lokakuusta

Mä olen aina tykännyt liharuuista ja tunnustan, etten olis valmis luopumaan niistä. Tietty silti eläinten olot, tuotannon haitat ja muut lihansyönnin varjopuolet väkisinkin nousevat välillä mieleen. Olen huomannut, et varsinkin koiran hankkimisen jälkeen, musta on tullut entistäkin eläinrakkaampi ja tuotantoeläinten olot kyllä huolestuttavat minua! Nykyisin syön punaista lihaa aika harvoin, mutta kyllä mun ruokavalioon kuuluu esimerkiksi kanaruokia tai kinkkua leivän päällä melkeinpä päivittäin.

 photo DSC_7817_zps1dd6897a.jpg

Vaikka lihaa aion syödä jatkossakin, tiedostan, että olisi hyväksi korvata osa siitä kasvisvaihtoehdoilla. Esimerkiksi meidän eilinen (kuvassakin esiintyvä) soijasuikaleista tehty kastike oli todella herkullista, joten tällaisten ruokien valitseminen ei ole mikään uhraus :D

Mielestäni jokaisen meistä kannattaa hieman miettiä omaa lihankulutustaan. Ei niinkään haasteiden tai tällaisten kuukausien takia, vaan kysehän on kuitenkin ihan jokapäiväisistä asioista ympäri vuoden. Kyllä se ympäristölle on hyväksi, jos aina silloin tällöin valitseekin sen kasvisruuan, sillä jos me kaikki tehdään pieniä asioita, saadaan aikaan isoja muutoksia!

9 kommenttia:

 1. Juuri näin. Kyse on myös siitä, miten ravinto riittää globaalilla tasolla eli koko ihmiskunnan hyvinvoinnista.

  VastaaPoista
 2. Oikeassa olet. Itse en punaista lihaa tarvitsisi ollenkaan ja täytyy sanoa että eläinkuljetusauto matkalla riipaisi sydäntä soijan puolesta, jota tosin en ole koskaan valmistanut. Äiti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa koittaa, se on kyl ihan helppoa :)

   Poista
 3. Komppaan edellisiä. Punaisen lihan tuotannon ympäristövaikutukset on huomattavia verrattuna esim. yksityisautoiluun. Kasvisruoan terveydellisiä vaikutuksia ei sovi unohtaa. Pienetkin arkipäivän valinnat riittää :)

  VastaaPoista
 4. Mä en oikeen lämpene lihattomalle lokakuulle, vaan kaikkea pitäisi katsoa just kokonaisuutena. Tietenkin se lihaton lokakuu laittaa ajattelemaan, mutta kuukausi ilman lihaa ei tee kenestäkään parempaa ihmistä. Ennemmin vaikka niin että viikottain syö pääruokana lihaa max sen 2-3 kertaa, ei joka päivä. Mä itse saatan joskus huomata, että olen "vahingossa" ollut monta päivää, joskus jopa viikonkin ilman lihaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakko kommentoida tännekin, että ihmisiltä menee usein kokonaan ohi tuo lihattoman lokakuun pointti; ei, lihattomaan lokakuuhun osallistuminen ei paranna maailmaa tai tee sinusta parempaa ihmistä, mutta se ei ole sen pointtikaan! Lihattoman lokakuun tarkoitus on nimenomaan saada ihmiset tiedostamaan lihansyöntiin liittyvät ongelmat ja kokeilemaan kasvissyöntiä vaihtoehtona. Ihannetapauksessa lihattoman lokakuun aikana moni, kuten bloggaaja itsekin, kiinnittää huomiota omaan lihankulutukseensä, tiedostaa paremmin lihaan liittyvät eettiset ja ekologiset ongelmat sekä ennen kaikkea huomaa miten helppoa lihaa on korvata muilla proteiininlähteillä ja saattaa kaiken lisäksi vielä levittää sanomaa näistä oivalluksista. Tästä todennäköisesti seuraa se, että lihansyönti ei palaa entisiin laajuksiinsa lokakuun jälkeenkään. Eli jos lihaton lokakuu johonkin yrittää vaikuttaa, niin juuri kokonaisuuteen :)

   Poista
  2. Juu näinhän se juurikin on! :) On tää sinänsä kampanjana hyvä, jos herättää ihmisiä huomaamaan asioita, mut tuntuu, että joillekin se on vaan et kuukausi vedetään näin ja sit taas paluu vanhoihin malleihin...

   Poista


Kommenttisi piristää päivääni, kiitos siitä :)