perjantai 12. syyskuuta 2014

Hip hei kertakäyttökulttuuri

Ootteko huomannut, miten monien tuotteiden laatu on järjestään huonontunut viime vuosina? Tässä eräänä päivänä huomasin, että mun tänä keväänä ostamien Conversejen pohja on alkanut haljeta. Sen sijaan mun kymmenen vuotta vanhat, jo aikoinaan veljen käytössä muutaman vuoden toimineet ja munkin mukana kaikki festarit ja muut menot kiertäneet, yksilöt ovat edelleen täysin ehjät.

Käynnykkään ei tietenkään nykyisin enää akkua kannata vaihtaa, koska se on tehty mahdollisimman hankalaksi ja niin kalliiksi, että usein uuden puhelimen osto tulee kannattavammaksi. Muutenkin elektroniikka on tarkoitettu kestämään korkeintaan pari vuotta, jonka jälkeen käyttöominaisuudet laskevat sitä tahtia, että kuluttaja on lähes pakotettu ostamaan uutta.

Laadukkaaltakin vaikuttavat vaatteet nukkaantuvat, alkavat purkaantua jostakin tai muotoutuvat käytössä jotenkin väärän laisiksi todella nopeasti. Oon todennut esimerkiksi sellaisen neuleen löytämisen, joka kestäisi kunnossa yhdenkään talven yli, lähes mahdottomaksi! Jo muutaman pesun jälkeen useimmat näyttävät kuin kymmenen vuotta elämää nähneiltä.

Okei, on ehkä tekopyhää paheksua tällaista kertakäyttökulttuuria, kun samaan aikaan oon haalinut ympärilleni kaiken maailman turhaa roinaa ja kaappikin pursuaa vaatteita. Siitäkin huolimatta teen valintoja laadun perusteella. Välillä tulee sorruttua halpistuotteisiin, mutta useimmiten nykyään yritän valita ostokseni sen perusteella, että ne myös kestävät käyttöä.

Panostan mielelläni muutaman euron enemmän johonkin asiaan, jos uskon sen lisäävän käyttöikää selvästi. Köyhän ei kannata ostaa halpaa, kuten sanotaan - pikkuhiljaa alkaa kuitenkin tuntua, että kannattaako enää kohta kallistakaan?

Että sellasta pikku avautumista illan ratoksi. Kiitti ja kuitti :D

2 kommenttia:

  1. Aamen. Totista totta koko teksti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outoa kyllä, et näissä on menty tällaiseen suuntaan½

      Poista


Kommenttisi piristää päivääni, kiitos siitä :)